Рибите марлин са едни от най-големите хищници в океана. Те са

...
Рибите марлин са едни от най-големите хищници в океана. Те са
Коментари Харесай

Смъртоносна атака: Риба променя цвета си и светва

Р ибите марлин са едни от най-големите хищници в океана. Те са и едни от най-бързите риби на планетата. Известно е, че марлините ловуват на групи, като се редуват да зашеметяват и по-късно да сграбчват сардини от средата на ятото. Сега, благодарение на нова технология за дронове, откривателите са разкрили изненадваща информация за това по какъв начин тези риби координират офанзивите си, без да се нараняват взаимно, и всичко това е обвързвано с цвета им. 

Известно е, че шарените марлини трансформират цвета си, само че фрагментите от дрона разкриват на екипа, че атакуващите марлини стават доста по-ярки в линиите по тялото си, преди да атакуван, а по-късно се връщат към цвета си отпреди лова.  

Марлините имат дълги, издължени муцуни, които могат да се употребяват за замайване и хващане на плячката, само че също по този начин могат да наранят други животни в тропическите води на Тихия и Индийския океан. Дължината им може да доближи 4 метра и тежестта им е към 113-204 кг, съгласно Националната администрация за океаните и атмосферата NOAA. 

" За първи път документирахме бърза смяна на цвета при групово ловуващ див звяр, до момента в който марлини ловуват ята сардини ", споделя в изказване Алисия Бърнс от Хумболтовия университет в Берлин, Германия.  

Изследователите са анализирали 12 видеоклипа на марлини, ловуващи по този метод. Във всеки клип са участвали по два разнообразни марлина, с цел да могат откривателите да сравнят цветовете сред тях. 

" Установихме, че атакуващият марлин " светва " и става доста по-ярък от своите събратя, до момента в който прави офанзивата, а след края на нападението бързо се връща към своята " неярка " багра ", продължава Бърнс. 

Watch One Of The World's Fastest Fish Change Color Before Going In For The Kill
— IFLScience (@IFLScience)
Екипът счита, че тази смяна в яркостта на линиите работи като сигнал към рибите, които не нападат, с цел да ги предизвести какво ще се случи, като по този метод ги възпира да нападат и да се наранят. Това е сходно на метода, по който дребните рибки също трансформират цвета си в по-тъмен, преди да атакуван други риби в същия аквариум. 

" Промяната на цвета при хищниците е необичайност, само че изключително при хищниците, които ловуват групово. Въпреки че е известно, че марлините могат да трансформират цвета си, това е първият път, в който това е обвързвано с лова или с някакво обществено държание ", споделя Бърнс.  

Екипът възнамерява да изследва дали марлините трансформират цвета си, когато ловуват сами, или дали трансформират яркостта на линиите си в някакъв различен обществен подтекст. Те също по този начин възнамеряват да ревизират дали други риби със дарба за смяна на цвета употребяват линиите си по същия метод. 



* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР